Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Яку форму навчання обираю у 2023/2024 н.р.?
Всього 36 чоловік

2022/2023

Дата: 16 вересня 2022 о 13:57, Оновлено 29 вересня 2023 о 10:16

                                                                  Травень

З учнями 6 - А класу був проведений бібліотечний урок "Періодичні видання. Принцип організації матеріалу і змісту". Метою якого було ознайомити учнів з періодичними виданнями та формувати уявлення про те, що таке газета і журнали та чому вони називаються періодикою. Виховання у дітей бережного ставлення до періодики та всебічного розвитку дитячого кругозору.                                                                 
 

З кожним роком машин, автобусів, тролейбусів на дорогах стає все більше. А це, в свою чергу, підвищує відповідальність всіх учасників: водіїв, пасажирів, пішоходів. Весь автотранспорт і пішоходи підкоряються суворим законам вуличного руху. Знати й виконувати ці закони повинні всі. Тому велике значення набуває популяризація правил дорожнього руху і дотримання їх дорослими й дітьми, адже цього вимагає саме життя. В рамках Тижня безпеки дорожнього руху бібліотека підготувала до вашої уваги віртуальну книжкову виставку " Абетка дорожньої безпеки", яка може стати в нагоді маленькім читачам.

Отже головна наша мета - донести до дітей про те, що безпечний рух - це найкращий шлях до школи, розвивати навички свідомого користування Правилами дорожнього руху та виховувати у дітей бажання бути уважними на вулицях і дорогах.

У ці травневі дні, коли прокидається від зимового сну матінка - природа, коли дзвенить у ніжній блакиті спів жайворонка, коли теплий, лагідний вітерець ледь - ледь коливає шатро чаруючої зелені кущів та дерев, коли зацвітають перші квіти, приходить до нас прекрасне свято, свято народження, свято утвердження життя - День Матері (14 травня).

Берегиню кожного роду, кожної сімї є мудра жінка - матір. Для кожного з нас саме її образ є найріднішим, найближчим, найдобрішим, найдорожчм! А наша любов до Матері - безмежна та вічна!

У календарі свят для мами визначений особливий день, який свяикується в Україні у другу неділю травня. Офіційне державне свято День матері встановлене в 1999 році. Святкування стало популярною і доброю традицією.

Безумовно, День матері - це одне з найзворушливіших свят, тому що кожен з нас з дитинсива і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все розуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.

Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства.Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері. Матір - всьому початок. Матір - берегиня роду, домашнього вогнища. Саме вона є тією ниточкою, яка єднає всю родину.

В цей день ми від усієї дущі віиаємо дорослих мам зі святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

З нагоди цієї дати, бібліотека пропонує ознайомитися з віртуальною ліиературною виставкою "Рідна мати моя".

8 та 9 травня - День памяті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (1939 - 1945 рр.). Адже це найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. 

День памяті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні мають бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розвязувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом. Адже в цій боротьбі наша країна постраждала чи не найбільше. ЇЇ економіку, культуру, та багато населених пунктів було повністю або частково зруйновано, адже саме тут було проведено більшість великомасштабних операцій. Але найважчою втратою були людські життя.

У ці травневі дні ми вшановуємо память тих, хто поліг на полі бою, спалених, знищених, закатованих, але не скорених. Ми вклоняємося і вшановуємо подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Наша шана іншим, кого торкнулась війна - військовополоненим, острабайтерам, підпільникам, дітям війни, всім, хто постраждав від окупації і бойових дій, що прокотилися містами і селами України.

Події тих днів не повинні згаснути в народній памяті. Про це нагадують меморіальні дошки, памятники. Та найголовніший меморіал - людська память, відображення в книгах.

До Дня памяті та примирення та до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у бібліотеці діє літературна виставка "Мужнім, самовідданим, непереможним...". Книги, що представлені на виставці допоможуть більше дізнатися про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії Українського народу XX століття - Другої світової війни.

  

                                                            

З учнями 9 класу був проведений бібліотечний урок "Методи самостійної роботи з книгою". Метою якого було навчити учнів користуватися навчальною, довідковою та додатковою літературою. Писати та оформляти реферати, доповіді, конспекти.

                                                                    Квітень

26 квітня - є днем памяті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у памяті українського народу. 

 Катастрофа  вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, яка за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брало участь 800 тисяч осіб, серед них весь персонал Чорнобильської АЕС. Загалом в Україні від Чорнобильської катастрофи постраждало понад 3 мільйони осіб, близько 90 тисяч були переселені із забруднених територій.

 До Дня памяті Чорнобильської трагедії у бібліотеці діє літературна виставка "Чорнобиль - незабутній біль і тривога". Ми маємо памятати все що трапилось, щоб запобігти трагедії у майбутньому.

З учнями 5 - Б класу був проведений бібліотечний урок " Дитячі енциклопедії, словники, довідники". Метою якого було дати учням загальні відомості про довідкову літературу та навчити користуватися словниками, довідниками та енциклопедіями. Допомогти дітям проникнути у світ нового і цікавого, прищепити любов, навички та інтерес до читання довідкової літеоатури.


 

2 квітня весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Свято було започатковано у 1967 році рвшенням Міжнародної ради дитячої книги. А дата вибрана не впадково, адже цього дня народився славетний датський казкар - Ганс Крістіан Андерсен, якому не тільки вдалося змінити ставлення до дитячих книг, але й розвинути і збагатити цей вид художньої літератури. Головна мета цього свята - привернути увагу до дитячої книги і підвищити інтерес до читання. Тож, якщо ви хочете бути успішними, жити в процвітаючій країні - читайте! Світ змінюється на краще, коли ми читаємо!

Березень

Перейти Тиждень дитячого читання

З учнями 8 - Б класу був проведений бібліотечний урок"Бібліотечно - бібліографічні покажчики, списки рекомендованої літератури". Метою якого було дати поняття про бібліографію, її призначення та ознайомити учнів з бібліографічними покажчиками. Розвивати вміння і навички у дітей складати списки рекомендованої літератури та виховувать любов до книги.

З учнями 7-А класу був проведений бібліотечний урок" Довідковий апарат книги". Метою якого було ознайомити учнів з довідковим апаратом книги та розвивати у дітей вміння користуватися книгою та виховувати любов до читання.

І знову - березень... І знову линуть до нас думки геніального українського поета...Кожного року українці внановують память видатного Кобзаря, патріота України, великого її сина - Тараса Шевченка. 

Шевченко залишив нам неоціненні духовні надбання - твори і світлу добру память про себе. Він пробуджував любов до України, кликав сильних на подвиги, уселяв у слабких надію й віру. Тарас Шевченко - завжди сучасний, актуальний, щоразу звертаючись до його слів, нові покоління знаходять у них потрібне, цікаве, злободенне. Збагнути цей феномен - складне завдання. І розвязати його можна, лише постійно звертаючись до рядків і творів Кобзаря. Поетична спадщина Кобзаря налічує понад 240 творів, а живописна - близько 1200 робіт (олійних картин, акварелей, офортів, малюнків). Навіть якби Шевченко не став геніальним поетом, то він всеодно був відомий світові як великий український художник. До 209-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у бібліотеці діє книжкова виставка "На вічному шляху до Кобзаря'. Представлена література розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України.

Лютий

21 лютого - Міжнародний день рідної мови.                                                                                                                Рідна мова - це мованації, це мова предків. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Рідне слово... Скільки в тобі доброти і лагідності, мудрості земної,закладеної ще славними вільнолюбними предками.Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово? Тож шануйте і любіть рідну мову. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь! До Міжнародного дня рідної мови у бібліотеці оформлена книжкова виставка " Ти, рідна мово, чиста, як роса, цілюща й невичерпна як криниця".

НЕБЕСНА СОТНЯ. Памятай!

День Героїв Небесної Сотні - памятний день, що відзначається в Україні 20 лютого і покликаний вшанувати учасників подій на Майдані. Гинули за честь, за волю, за право бути народом - джерелом і мірилом влади у власній державі. За цю самопожертву українці їх канонізували - за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства. Подвиг бійців за свободу та незалежність України ніколи не зітреться з памяті українців і наших прийдешніх поколінь. До Дня Героїв Небесної Сотні у бібліотеці діє літературна виставка " Герої не вмирають".                                                     

З учнями 4 - Б класу був проведений бібліотечний урок " Твої перші енциклопедії,словники, довідники" Метою якого було познайомити учнів з довідковою літературою та навчити дітей правильно нею користуватися.

День святого Валентина - наймолодше свято України, яке щорічно відзначається 14 лютого. У цей день прийнято дарувати символічні листівочки у формі серця, які висловлюють любов та дружбу, щирість та повагу,добро та тепло сердець. І,хоча це свято зазвичай повязують з коханням та закоханістю, сьогодні - це не лише день закоханих, а й день, коли свою прихільність виявляють до друзів або близьких людей. До Дня святого Валентина з учнями 5 - А класу був проведений майстер - клас 'Листівка - Валентинка". Щира подяка дітям і батькам!

                                                                    

З учнями 9 класу був проведений бібліотечний урок" Писемні памятки України". Метою якого було розширити знання дітей про історію української писемності, ознайомити учнів із стародавніми писемними памятками України та прищепити любов і повагу до культури і науки.

Вся радість життя вміщується в усмішці дитини. Діти - наше майбутнє, тому ми маємо  вдвічі більше піклуватися про їхній добробут. Особливого значення надається забезпеченню прав дітей як частин населення, що внаслідок своєї вразливості, фізичної і розумової незрілості, потребує особливої охорони і піклування з боку батьків і суспільства. Найважливіший  міжнародно - правовий акт у цій галузі - це Конвенція про права дитини, схвалена на 44-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989 року.  Дитина у віці до 18 років незалежно від її раси, національності, кольору шкіри,статі, мови,релігії,етнічного чи соціальногопоходження, майбутнього стану, незалежно від її батьків та законних опікунів має паво: на життя, на імя та набуття громадянства, на збереження своєї індивідуальності, на свободу думки, совісті й релігії, на особисте й сімейне життя,недоторканість житла, на захист від посягань на життя, честь і гідність та інше. У бібліотеці діє літературна виставка "Конвенція ООН про права дитини", де наші юні користувачі можуть детальніше дізнатися про свої права та обовязки. 

                                                                                     Січень

Презентація книги " Історія бібліотечної справи міста Кременчука".                                                                        30.01.2023 року, в Кременчуцькій міській публічній бібліотеці було презентовано книгу "Історія бібліотечної справи міста Кременчука", написану авторським колективом - працівниками бібліотек міста з нагоди 130 - річчя історії бібліотечної справи Кременчуччини. Ця грунтовна праця є унікальною не лише для нашого міста, але й для України загалом. Авторами було відтворено не лише історію бібліотек починаючи з XX століття, але й висвітлено історію бібліотечної освіти Кременчука. Мало кому відомо, що в 30 -х роках минулого століття в нашому місті було відкрито бібліотечний технікум. Тобто сміливо можна стверджувати, що маємо майже сторічну історію підготовки фахівців з інформаційної діяльності в нашому місті. Один із розділів цієї книги присвячений розвитку бібліотечної справи учбових закладів міста в тому числі і шкільних бібліотек. Бібліотекар Кременчуцької гімназії № 24 була запрошена на захід.

З учнями 2 класу був проведений бібліотечний урок "Види і типи дитячих книг". Діти дізналися, які бувають типи дитячих книжок: книжка - твір, книжка - збірка. Учні на уроці навчилися самостійно вибирати книгу з кількох запропонованих та розвивали інтерес до читання художніх книг.

                                                                         

22 січня - День Соборності України.                                                                                                                            День Соборності України - свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту воззєднання Української Народної Республіки та Західно - Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено сувіренною і незалежною державою. Західно - Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес обєднання України завершився 22 січня 1919 року. З нагоди свята в бібліотеці оформлена книжкова виставка "Соборна мати - Україна одна на всіх, як оберіг".

   

На зимових канікулах з учнями 7-А класу відбувся майстер клас "Виготовлення янгола - оберега для воїна - захисника". Учні робили вперше, власноруч свого янгола - оберега для воїна - захисника з веселим настроєм, позитивною енергією, адже кожна дрібниця має значення, з надією і вірою, що він захистить свого володаря від лиха. Ці обереги будуть відправлені безпосередньо воїнам ЗСУ. Щира подяка дітям і батькам!

Настає час Різдва. Різдво - це одне з найулюбленіших свят зимового періоду. В ньому стільки тепла, любові, щирості, що будь - які зимові віхоли та морози вмить втрачають свою силу. На передодні Різдва, на зимових канікулах, з учнями 8 -А та 8 - Б класів був проведений майстер клас "Виготовлення Різдвяної зірки для вертепу". Щира подяка дітям і батькам!

              

                                                                           

                                 

З учнями 9 класу був проведений бібліотечний урок "Книга і комп'ютер: сучасне і майбутнє". Метою якого було допомогти зрозуміти дітям, що сучасні джерела інформації не витесняють книгу, а їх треба поєднувати у використанні. Роз'яснити учням, що оволодіння ними основами інформаційної культури підготує їх до будь - якого виду пізнавальної діяльності, забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві.


 

З учнями 8-А класу був проведений бібліотечний урок "Структура наукової книги". Метою якого було розширити знання учнів про структуру книги,  ознайомити зі структурою довідкового апарату наукової книги та виховувати бережливе ставлення до книг.

Бібліотека Кременчуцької гімназії 24 пропонує ознайомитися з книгами ювілярами 2022 року.                                       

Українська література

835 років від видання поеми << Слово о полку Ігоревім>> (1187)

190 років від написання повісті << Маруся >> Григорій Квітка - Основяненка (1832)

185 років від написання повісті << Конотопська відьма>> Григорій Квітка - Основяненка (1837)

180 років від написання поеми << Гайдамаки>> Тарас Шевченко (1842)

165 років від публікаціі історичного роману << Чорна Рада>> Пантелеймон Куліш (1857)

160 років від публікації збірки оповідань << Народні оповідання>> Марко Вовчок (1862)

135 років від написання повісті <<Товаришки>> Олена Пчілка (1887)

135 років від написання трилогії <<Богдан Хмельницький>> та від видання пєси <<Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці>>  Михайло Старицький ( 1887)

135 років від видання поеми <<Русалонька>> Леся Українка (1887)

130 років від виходу твору <<Дівчина чайка>> Дніпрова Чайка (1892)

130 років від написання поезіїї <<Досвітні огні>> Леся Українка (1892)

120 років від виходу історичної драми <<Гандзя>> Іван Карпенко - Карий (1902)

50 років від видання твору << Крила рожевої чайки>> Микола Трублаїні (1972)

40 років від публікації роману <<Я, Богдан. Сповідь у славі>>. Павло Загребельний (1982)

40 років від видання історичного роману << Князь Кий>>. Володимир Малик (1982)

35 років від видання віршів << Сад нетанучих скульптур>> Ліна Костенко (1987)

      

                                         

Щорічно, в четверту суботу листопада в Україні відзначається День памяті  жертв  Голодомору. У 2022 році цей день памяті припадає на 26 листопада. Найбільша за кількістю людських жертв був голодомор 1932 - 1933 років. Саме його нині називають геницидом українського народу. Його жертвами в Україні стали, за різними даними від 4,5 до 10 мільйонів людей. Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномаштабної війни Росії проти України. До Дня памяті жертв Голодомору в бібліотеці діє літературна виставка << Голодомор - скорбота в серцях поколінь>>, яка більш детально ознайомить вас з цією трагедією.

14 листопада виповнюється 115 років від дня народження Астрід Анни Емілії Ліндгред, шведської письменниці, казкаря, яка за своє життя створила багато чудових творів для дітей й за це її по праву вважають однією з кращих казкарок  Скандинавії. З 2002 року у Швеції щорічно вручається почесна премія імені Астрід Ліндгрен, яка присуджується авторам книг для дітей. Тому в день її народження пропонуємо вам згадати цікаві факти з життя цієї неординарної та талановитої жінки.

До Дня української писемності та мови з учнями 3 класу був проведений бібліотечний урок "Українська мова - річка часу". Учні приймали активну участь в бесіді. Діти продемонстрували свої вміння, знання з мови, були активними у придуманні речень, віршів та відгадуванні загадок.

Книга приходить до кожного з нас у дитинстві. І тому дуже важлива перша зустріч дитини з книгою, з бібліотекою.Сьогодні на зустріч з книгою та бібліотекою завітали учні 1 класу. Дітки із захопленням розглядали книжки, виставки, ознайомились з правилами користування бібліотекою.

З учнями 1 класу був проведений бібліотечний урок "Газети та журнали для дітей". Метою якого було знайомство молодших школярів з журналами і газетами дитячої книгозбірні та формування у дітей уміння знаходити цікаву та корисну  інформацію з періодичних видань. Наостанок уроку всі разом власноруч виготовляли кутики - закладки у вигляді веселих їжачків.

День української писемності та мови - державне святото, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента 1241/97 "Про День української писемності та мови". Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято - День вшанування преподобного Нестора - Літописця - послідовника творців словянської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова. Мова - це духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська мова - багата, ніжна й ласкава, мудра доброзичлива, глибокодумна. Багато української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання. До дня української писемності та мови в бібліотеці діє літературна виставка:" Плекаймо нашу мову українську". Видання дають змогу читачам поглянути на історію свого народу, збагнути роль рідної мови в утвердженні  української державності. Тож запрошуємо до бібліотеки юних читачів ознайомитися з літературою для читання та навчання.

         

З учнями 4 - А класу був проведений бібліотечний урок: << Що не казка, то нове диво! Жанрова специфіка фольклорної казки. Різновиди казок, їх характерні ознаки>>. Учні дізналися про жанрові особливості народної казки, про різновиди казок, їхні характерні ознаки. Наприкінці уроку дітки пограли у літературну віктроину: << Мої знання про народну казку>>.

На жовтневих канікулах з учнями 7-А та 7-Б класів був проведений бібліотечний урок:<<Довідкова література>>. Діти ознайомились з енциклопедіями, довідниками, словниками. В кінці уроку діти пограли у вікторини на закріплення матеріалу з використання довідкової літератури.

На жовтневих канікулах з учнями 6-А та 6-Б класів був проведений бібліотечний урок:<<Історія виникнення книги>>. Діти дізналися про історію виникнення книги, де й коли з явився сучасний  папір та історію та розвиток книгодрукування в Україні.

День ООН - це день народження Організації Обєднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН. 24 жовтня 1945 р, післля того, як більшість держав - засновників ратифікували договір про створення  всесвітнього органа, офіційно створено Організаціо  Обєднаних націй. У 1971 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, у якій вона рекомендувала державам - членам відзначати цей день як державне свято. За словами Генерального секретаря, в будь - якому куточку світу Організація Обєднаних Націй є живим втіленням надій. Як відомо, ООН - універсальна міжнародна організація, діяльність якої спрямована на забезпечення міжнародних безпеки і миру; вона організовує співпрацю і підтримує розвиток приязних відносин між державами. Фундаментальними принципами організації є суверенна рівність держав, невтручання у їхні внутрішні справи, розвязування суперечностей мирним шляхом, дотримання державами міжнародних зобовязань, колективна участь членів організації в операціях ООН. Серед 51 держави- засновниці ООН була й Україна.

МЕТОДИЧНА РОБОТА

Місячник шкільної бібліотеки перейти

14 жовтя православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. І водночас у цей день відзначається День українського козацтва. Цей день - данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формуванні української народності та досягнення Україною своєї незалежності. До цієї дати, в бібліотеці підготували книжкову виставку << Україна козацька: память віків історії >>.  На виставці представлені книги, які розповідають про,гетьманів України, історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями.

Сьогодні, 11 жовтня, виповнилося б 80 років від дня народження Володимира Олександровича Яворівського - українського письменника, публіциста, громадсько - політичного діяча. Закінчивши 1964 року філологічний факультет Одеського університету, працював у  редакціях газет, на радіо, кіносценарістом, заідувачем відділу прози й заступником редактора журналу " Вітчиза". З  весни 1989 полишив літературу і, за власним зізнанням, " весь пішов у політику", ставши депутатом Верховної Ради України. Першою книжкою В. Яворівського стала повість у новелах " А яблука падають" (1968). Здавалося б, уже в перших двох книжках, а особливо в повісті " З висоти вересня" автор знайшов себе, свій стиль, та несподівано зрадив собі і ...... поплатився за це. На початку 70 - х у колишньому глухому, але живописному закутку Полісся -  Чорнобилі розгорнулося будівництво " мирної" атомної електростанції. Спокусившись" надсучасною" проблемою, молодий письменник їде на будову, занурюється в " біографію" атома та його творців і пише роман - хроніку " Ланцюгова реакція" ( 1978 ). Наступним твором, який  приніс порівняний успіх письменникові, був роман " Автопортрет з уяви" ( 1981). В центрі його - доля надзвичайно обдарованої української жінки, народної художниці Катерини Білокур, чий унікальний  талант високо оцінив Пабло Пікассо. В. Яворівський обрав хоч  і давній, проте, здається,найдоцільніший у даному разі шлях - оповідь від першої особи. Хоча неподоланих труднощів у зображенні такої неординарної особистості виявилось чимало. Своєрідним  продовженням твору " Оглянься з осені" став роман на попередньому буденному й прозаїчному сільському сільському тлі " А  тепер - іди"... ( 1983 )- " химерний роман", як зазначено в журнальному варіанті,і, за словами автора, - твір, з "моментом дива, зміщеннями площини, умовністю". На його рахунку кілька збірок оповідань та нарисів, повісті та романи. Останні його романи, які вийшли в 2019 та 2020 роках, були присвячені гетьману Івану Мазепі та княгині Ользі. У 1984 році отримав Шевченківську премію за повість " Вічні кортеліси". Окрім літературної діяльності, Володимир Яворівський вів активне політичне життя з 1980 -х років. Він був одним з засновників Народного руху України та боровся за проголошення незалежності України. Обирався в Верховну Раду протягом шести скликань. Очолював Національну  спілку письменників України з 2001 по 2011 рік. Лауреат державної премії імені Тараса Шевченка за повість << Вічні Кортеліси>>. Володимир Яворівський  помер 16 жовтня 2021 на 79 - тому році життя.

Потрапивши до свого читача, книга проходить довгий шлях. Вона - як людина: народжується, живе та старіє. І чим акуратніше ми будемо поводитися з книгою і дбатимемо про неї, оберігатимемо її, тим вона довше  нам служитиме. І дуже прикро, коли книга, взята в бібліотеці,повертається до фонду "хворою" - пошкодженою, помальованою, або навіть без аркушів. Щоб попередити недбайливе ставлення маленьких користувачів до книжок та журналів з учнями 3 класу був проведений бібліотечний урок " Щоб книжка довше жила". Юні  користувачі пригадали правила користування книжкою, дізналися, як можна відремонтувати звичайну книжку в домашніх умовах. Наостанок уроку всі разом власноруч виготовляли кутики - закладки у вигляді веселих котиків.

Жовтень

З учнями  7 Б класу був проведений бібліотечний урок << Від бібліотеки стародавньої до бібліотеки сучасної>>. Учні дізналися історію та сьогодення бібліотек та історію виникнення книги, познайомились  із найбільшими книгозбірнями світу, зясували роль книгосховищ.

Традиційно, 21 вересня, в Україні та в усьому світі відзначають Міжнародний день миру. Міжнародний день миру відзначають у всьому світі із 1982 року за ініциативою Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства  та вогню. Він покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього. Невідємною  процедурою початку святкових заходів у всому світі служить символічний" Дзвін миру". Цей дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу. Напис на Дзвоні свідчить:"Хай живе загальний мир у всому світі". Це свято покликане змусити кожного не тільки задуматись, але і зробити що - небудь дієве заради спокою на Землі. Адже найбільше у світі щастя- це мир.

До Дня міста  в бібліотеці організована літературна виставка <<Диво перлина - мій Кременчук>>.

Вересень

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.